Even een filmpje tussendoor

Vrijdag, een lange ochtend gehad en de lunch net op. Ik had de NOS website nog niet geopend. Trots op mezelf, want al dat nieuws neemt vaak een loopje met me. Niet dat het onjuist is, maar omdat ik mezelf ermee voor de gek hou. Alsof het belangrijk zou zijn om meerdere keren per dag “op de hoogte” te zijn. Wie help ik daar nou daadwerkelijk mee?

Maar goed. Toch even spieken.

Ah, een headline over het kabinet en de asielcrisis. Interessant, maar nee. Niet nu. En daarnaast? “In Europa al ruim 2 graden warmer, dit is hoe het klimaat hier verandert“. Filmpje van 7 minuten. Hmmmz… daar ben ik toch wel erg benieuwd naar. Klimaatverandering raakt al jaren een gevoelige snaar bij me. Maar, 7 minuten… heb ik daar wel zin in? Sowieso eerst even verder neuzen.

Voetbal. blijkbaar is de loting van Feyenoord en PSV bekend. En is PSV nog steeds erg verdrietig over het mislopen van de Champions League. Wijnaldum en De Jong geblesseerd. Ze zijn twijfelachtig voor WK. Oh, Wijnaldum gaat sowieso niet. Wielrennen. Vuelta in Spanje. België is blij met de koppositie van Evenepoel. Mijn gedachte: “gaat Roglic het kunnen goedmaken?” Formule 1. Verstappen. Audi wil toetreden. En door. Maatschappij. Treinverkeer plat.

Interessant, interessant, interessant. Maar het is mooi geweest. Of wacht, dat filmpje over klimaatverandering. Laat ik die nog even aanzetten.

…ruim 7 minuten later…

OK. Dat komt binnen. Ik ben al vele jaren bezorgd over klimaatverandering. Toch zet een gedeelte van mij het alsnog weg als een toekomstverhaal of een ver-van-mijn-bedshow. Iets met cognitieve dissonantie waarschijnlijk. Maar de 40 graden van 2019, de stortregens en de overstroming van 2021 en dan nu de langdurige droogte in heel Europa…

De natuur, nee, de werkelijkheid klopt op de deur.

Het filmpje

Of we nou de temperatuur, de neerslag, rivierstanden of bosbranden erbij pakken. Alle lange termijn trends gaan de verkeerde kant op.

Europa is op dit moment al ruim 2 graden warmer dan het pre-industriële tijdperk.

De vraag is of de natuur dit tempo van die veranderingen aankan.

Meer lezen

Binnenkort hoop ik mijn gedachten onder woorden te brengen over het omgaan met klimaatverandering. Voor wie nu alvast meer wil weten heb ik twee links verzameld.

Meer informatie en nieuws over klimaatverandering: