Een vergissing in uw voordeel: energietoeslag

Ik heb een cadeautje ontvangen van de gemeente: €800 aan energietoeslag. Een behoorlijk bedrag, dat bedoelt is om mij met mijn lage inkomen te steunen bij de oplopende energieprijzen. Maar nu komt het; ik heb geen eigen woning meer sinds februari; ik heb een briefadres. En dus heb ik helemaal geen vaste energiekosten.

Om opheldering te vragen heb ik naar de gemeente Zwolle gebeld. Wat blijkt? Het toetsingmoment vond plaats vóór 1 februari en toen stond ik nog ingeschreven op mijn woonadres. Volgens de regels heb ik daarom recht op de energietoeslag.

Oeh, wat verleidelijk. Ik krijg zomaar een smak geld in mijn schoot geworpen…

Maar toch. Ik heb het niet nodig en ik vind ik het niet eerlijk, ondanks dat het volgens de regels is. Ik geloof in een eerlijke samenleving en daarbij hoort ook eigen verantwoordelijkheid.

Nu ik het zo opschrijf weet ik het daarom zeker: terugstorten is de juiste keuze. En dat heb ik bij deze zojuist gedaan.

In de brief van de gemeente: wilt u de energietoeslag niet?