Zoeken naar zwerfvuil en zorgboerderij in Zwolle-Zuid

Na een goede week op het oude nest aan de menistenstraat (in het appartement van Gert & Bo) ben ik voor het weekend verkast naar Zwolle Zuid. Ik mag op Nami (“the burglar cat”) passen en in het huis verblijven van Fabian en Elsbeth. Een mooie kans om de omgeving van Zwolle-Zuid te verkennen.

Droog; maar een mooie tijd om buiten te zijn

Gisterochtend vielen er enkele groeizame druppels. Gewenste druppels op de tong van de dorstige natuur, want het is weer droog dit voorjaar. De aanhoudende droogte heeft zijn weerslag op de plantengroei (en dat raakt ook de voedselvoorziening in Nederland).

Desondanks is het een mooie tijd om buiten te zijn. Het is mei, de bloeimaand*. Met een vuilniszakje in de aanslag (ik was nu beter voorbereid dan de vorige keer in Wezep), mijn fototoestel op zak en een tas op de rug ben ik gaan wandelen. In het weelderige groen tussen Zwolle-Zuid en de IJssel met als beoogde bestemming: zorgboerderij met boerderijwinkel De Huppe.

* Bloeimaand is een term die ik tegenkwam in een gedicht van Jacqueline van der Waals. Het blijkt de Oud Nederlandse maandnaam voor mei te zijn.

Zwerfvuil

In het water bij het sluisje vond ik de eerste zwerfbuit: een lege fles schoonmaakmiddel van de Albert Heijn. Deze dreef er zo te zien al een tijdje, want de algen en slakken plakten aan de onderkant.

Tip voor het rapen van zwerfvuil tijdens een wandeling: houd het simpel. Neem een rubberen handschoen mee en een vuilniszakje. Kijk lekker om je heen tijdens de wandeling: naar de natuur, de levendigheid, de lucht. Als je zwerfvuil tegenkomt kun je het oppakken. Maar voel je niet gedwongen alles op te rapen. Doe wat goed voelt; je mag best genieten van je wandeling. 🙂

P1240329

Landwinkel De Huppe

Tussen de IJssel en Zwolle-Zuid ligt het erf van De Huppe. Ik weet niet zo goed hoe ik deze plek met één woord moet omschrijven, daarom gooi ik er meerdere achter elkaar: boerderijwinkel, zorgboerderij, houtwerkplaat, kaasmakerij, moestuin en pluktuin. 🙂

Ik heb er een paar appels en wat rabarber gekocht voor een heerlijke variatie op de appel-peer-haver-crumble.

Florende flora

Ik heb de afgelopen dagen verscheidene prachtige bloemen gefotografeerd. De kiekjes staan in een aparte fotogalerij. Zie fotogalerij #7: bloeimaand.

Een paar foto’s om te spieken 🙂