Knutselen met WordPress

Vandaag ben ik met de layout van mijn website bezig geweest. Ik kom er steeds beter achter wat ik op mijn site wil én ik leer Full Site Editing (FSE) beter onder de knie krijgen. Twee vliegen op één buik.

Full Site Editing

Op 25 januari komt WordPress versie 5.9 uit. Met deze nieuwe release wordt de belofte van Full Site Editing ingevuld. Vanuit het beheer is het mogelijk om templates (voorpagina, blog, blogbericht) en template-parts (header, footer) aan te passen. Deze verandering vereist een andere manier van denken ten opzichte van het oude, vertrouwde WordPress. En hoe leer je dat nou beter dan door er in de praktijk mee bezig te zijn.

Een nieuw WordPress thema

Op WP Tavern las ik over een nieuw blokkenthema genaamd Bricksy. De schrijver (Justin Tadlock) gaf hoog op van het thema. Voor mij een reden om het eens uit te proberen op mijn eigen site.

Wat me bevalt aan Bricksy ten opzicht van mijn vorige thema (Tove) is de strakke en minimalistische uitstraling. Toch is dit thema niet kil omdat het gebruik maakt van lettertypes met karakter.

Een speciale achtergrond

Via de afbeeldingen die bij het Bricksy-thema worden meegeleverd kwam ik terecht op rawpixel.com. Die kende ik nog niet. Het is een website voor stockfoto’s, zowel publiekelijk (vrij gelicenceerd) als premium.

Hier zag ik een afbeelding van een prachtig geschilderde wolkenpartij.

Geschilderde wolken
Wolkenstudies (cloud study) by Joseph August Knip (1777–1847). Original from The Rijksmuseum.

Het is een schilderij gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Joseph August Knip. Het is oorspronkelijk beschikbaar gesteld door Het Rijksmuseum. Vervolgens heeft Rawpixel.com het bewerkt en aangeboden op hun platform. Deze afbeelding heb ik nu als achtergrond op verschillende pagina’s. Ik word er erg blij van!