Gelezen boeken in 2021

Net als vorig jaar maak ik mijn boekenbalans op.

In 2021 ben ik boeken meer gaan waarderen. Menig uurtje heb ik aangenaam in de bank of aan tafel met een boek voor me doorgebracht. Los van het beeldscherm. Mijn informatiedieet bestond minder uit gesnackte artikelen en podcast-tussendoortjes, maar meer uit meer voedzame boeken.

Ook heb ik een boekenpagina toegevoegd aan mijn website.

Verder is mijn waardering van boeken terug te zien in de aantallen. In 2021 las ik 23 boeken, tegenover de 9 van het het jaar ervoor.

Boeken die het meest indruk op me maakten

Ik kijk met een goed gevoel terug op de boeken die ik dit jaar las. Qua vorm en inhoud herken ik de volgende thema’s: klimaat- en natuurontwrichting, samenleving, spiritualiteit, jeugdboeken en romans.

Het mooiste en verrassendste boek vond ik Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman, een jeugdroman uit 1985. Maar vergis je niet in de ogenschijnlijke doelgroep, ik vond het als 33-jarige een genot om te lezen. Kinderen van Moeder Aarde speelt zich af in de toekomst, na een grootschalige natuurontwrichting door de mens. Thea Beckman vertelt over een samenleving op Thule (het vroegere Groenland) waarin een harmonieuze omgang met de natuur en met elkaar centraal staat. Dit wordt echter op de proef gesteld door de ontmoeting met een ander volk: de Badeners. Zij komen met schepen uit Europa en worden gedreven door eerzucht en technologische vooruitgang. De confrontatie vormt een spiegel voor onze manier van leven. Welke waarden zijn belangrijk? Waarom zou het niet anders kunnen?

Door De kracht van kwetsbaarheid van Brene Brown heb ik mezelf beter leren kennen. Ook in relatie tot anderen.

Verder heeft Duurzame Duurzaamheid van Krijn Pansters grote indruk op me gemaakt. Door deze essaybundel, toegespitst op het snijvlak van ecologie, ethiek en religie, is mijn kijk op het leven voorgoed veranderd. Ik sluit niet uit dat dit boek mijn keuze voor een losvast leven heeft aangewakkerd.

Via Klimaatmores van Bas Eickhout kreeg ik een beter inzicht in de (Europese) politiek. Ik snap nu beter hoe de EU werkt en waarom noodzakelijke veranderingen zo lang duren. De korte-termijn-belangen van bedrijven en landen botsen met het algemeen belang.

De navolging van Christus van Thomas a Kempis gaf me 600 jaar oude rust en wijsheid. Dit boek is één van de meest gelezen boeken ter wereld ooit. Ik verschil van Thomas a Kempis in hoe ik het leven zie in relatie tot het geheel (God?). Desondanks bieden zijn toegankelijke, ontnuchterende vragen en antwoorden over geloof een overdaad aan levenswijsheid.

Tot slot een erebenoeming voor Het verhaal van de Kat die boeken wilde redden van Sōsuke Natsukawa. Dit boek bevestigde halverwege het jaar mijn passie voor het lezen. Het draait niet om de verkoopcijfers of andere kwantitieve waarden. Het gaat om de ziel en zaligheid die een auteur in een boek legt en wat het doet met een lezer. Een boek als verbinding tussen schrijver en lezer is oneindig waardevol.

Lijst van gelezen boeken in 2021

 • Timpetill: Stad zonder ouders – Henry Winterfeld
 • De navolging van Christus – Thomas a Kempis
 • Verlangen naar een goede wereld (over de kracht van christelijke waarden) – Pieter Both
 • Het Helse Paradijs – Thea Beckman
 • On/Off (op zoek naar balans in digitale tijden) – Sidney Vollmer
 • Wall and Piece – Banksy
 • Klimaatmanifest – Bas Eickhout
 • Duurzame Duurzaamheid – Krijn Pansters
 • Kinderen van Moeder Aarde – Thea Beckman
 • Koning van Katoren – Jan Terlouw
 • Neem een Geit – Claudia de Breij
 • Klimaatmores – Bas Eickhout
 • De Smaak van Wilde Peren – Ewald Arenz
 • Door een spiegel, in raadselen – Jostein Gaardner
 • Rust in je hoofd (lantaarn uitgeverij)
 • Het verhaal van de Kat die boeken wilde redden – Sōsuke Natsukawa
 • De kracht van kwetsbaarheid – Brene Brown
 • Nu Het Nog Kan – Extinction Rebellion, NL
 • Het Wereldje van Beer Ligthart – Jaap ter Haar
 • Verzet in Ecopanische Tijden – Henk Oostling
 • Harry Potter & The Halfblood prince
 • Harry Potter & The Deathly Hallows
 • Wat maakt een verzetsheld – Rutger Bregman