Klimaatrebel in Den Haag: vragen, opmerkingen en antwoorden

Op mijn berichten over de Klimaatrebellie in Den Haag kreeg ik veel reacties. Vooral steunbetuigingen, maar ook vragen en opmerkingen. Hier wil ik graag antwoord op geven.

“Mooi om te lezen, Erik!”

Heel blij met deze reactie en met vergelijkbare steunbetuiginen. Dankjewel!

Helaas zijn dit soort acties nodig om de urgentie door te laten dringen.

Precies dit. We demonstreren niet voor ons lol. Het zou niet nodig moeten zijn. Maar dat is het wel.

Ik zie ook het klimaatprobleem, maar blokkades… moet dat nou?

Demonstreren, blokkeren. Het voelt extreem. Aan de andere kant, het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Als je de ernst van de ontwrichting van klimaat en natuur tot je laat doordringen dan is de normale gang van zaken juist extreem.

Al die politie kost toch harstikke veel geld?

Ja, het kost veel geld. Tientallen agenten moeten uitrukken, vorderen en papierwerk regelen. Maar het valt in het niet bij de kosten van een lakse aanpak van de noodsituatie. Vergelijk het met een brandend huis. Hoe langer je wacht met blussen (en beschermen), hoe moeilijker het wordt om het vuur te lijf te gaan en hoe groter de schade. En we zijn al laat.

Door te demonstreren voor daadkrachtig en rechtvaardig overheidsbeleid willen we juist meer leed en kosten voorkomen.

Zijn er andere manieren dan burgelijke ongehoorzaamheid?

Ja, er zijn talloze manieren om je steentje bij te dragen. Maar burgelijke ongehoorzaamheid is een krachtige methode om de politiek wakker te schudden. Wij laten daarmee zien dat we ver willen gaan in ons geweldloos verzet.

Er zijn ook andere manieren. En ze zijn allemaal hard nodig.

Via de politiek

Er is druk van buitenaf nodig om de politiek wakker te schudden. Maar er zijn ook politici nodig om het broodnodige klimaatbeleid op te zetten.

Het is niet het één of het ander. Allebei zijn belangrijk. Niet voor niets zijn iconische actievoerders als Ghandi en Mandela de politiek ingegaan. Maar dat was alleen mogelijk door het activisme.

Urgenda

Persoonlijk ben ik ook geïnspireerd door Urgenda. Zij hebben een plan opgesteld om Nederland in 2030 volledig energie duurzaam te krijgen. In samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

En niet te vergeten: zij hebben via de wereldberoemde klimaatrechtzaak afgedwongen dat de de Nederlandse staat meer maatregelen moet nemen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Dat is haar plicht ten opzichte van haar burgers.

De directeur van Urgenda is overigens voorstander van Extinction Rebellion:

Ik ondersteun de mensen van Extinction Rebellion van harte. Klimaatverandering zal samenlevingen ontwrichten en de biodiversiteit halveren als we niet versneld in actie komen. Dat is alles wat XR vraagt en dat is hard nodig!

Marjan Minnesma, Directeur Urgenda

Legale demonstraties

Ook legale demonstraties zijn belangrijk. Veel mensen zijn bezorgd, maar het past niet bij iedereen om burgelijk ongehoorzaam te zijn.

De Klimaatmars op 6 november

De klimaatmars is hét moment om je bezorgdheid te uiten. Hoe meer mensen meedoen, hoe sterker het signaal naar de politiek. Het is een initiatief van diverse organisaties, waaronder Milieudefensie, Grootouders voor het klimaat, Oxfam novib en Extinction Rebellion.

De klimaatmars is op zaterdag 6 november in Amsterdam, om 13:00.

Zet het in je agenda. Ik ga er in ieder geval heen. Het lijkt me leuk om samen te gaan!