In het nieuws: de klimaatrebellie

Waarschijnlijk zien jullie morgen in het nieuws dat er in Den Haag een grootschalige demonstratie plaatsvindt. Opgezet door Extinction Rebellion (XR) om de klimaatnoodtoestand te verklaren. En ik doe mee.

Misschien zul je denken: “Klasse! Goed dat er mensen de straat op gaan voor het klimaat.” Of “Daar heb je ze weer, de aandachttrekkers.” Of anders “Extinction Rebellion, wat is dat?” Allemaal gedachten die er mogen zijn. Ik leg graag uit waar we voor staan.

Noodsituatie

We hebben te maken met twee natuurcrisissen van wereldformaat:

  • de verregaande ontwrichting van het klimaat
  • de massale uitsterving van dier- en plantensoorten (die niet alleen mooi, maar ook belangrijk zijn).

De gevolgen zijn niet te overzien. Over de hele wereld doen wetenschappers hun best om zorgvuldig toekomstscenario’s over het klimaat te schetsen. En die zien er slecht uit. Maar diep van binnen beseffen we ook zonder cijfers en grafieken: dit kan zo niet langer.

Desondanks verandert er nog te weinig. Individueel doen we ons best met de informatie die voor handen is en de mogelijkheden die we hebben. Maar er is meer nodig!

Overheid, doe wat nodig is!

We zijn in Den Haag om te eisen dat de overheid recht doet aan de noodsituatie. Allereerst moeten we als burgers weten waar we aan toe zijn. Daarnaast moet de overheid er alles aan doen om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen, op een rechtvaardige manier. Rechtvaardigheid is belangrijk, want we willen niet dat de rekening wordt gepresenteerd bij mensen die het nu al zwaar hebben. Tot slot moet er een burgerberaad worden opgericht om besluitvorming buiten de politieke kleuren en termijnen mogelijk te maken.

Samengevat: beste overheid, wees eerlijk, doe wat nodig is en laat burgers beslissen!

Wij eisen dit uit liefde, woede en solidariteit. Geweldloos en met al onze veelzijdige persoonlijkheden. Meer informatie over Extinction Rebellion.

Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat het je helpt om ons beter te begrijpen als we in het nieuws komen. Heb je vragen, opmerkingen of wil je je steun laten blijken? Ik hoor het graag! (Zie ook mijn contactpagina).