Gelezen, gekeken en geluisterd – Week 39

In navolging van mijn boekenpagina een nieuw probeerseltje. Ik wil elke week een lijst maken van interessante artikelen, podcasts, docu’s en films die ik genuttigd heb. Voor mezelf, en om te delen.

  • Film: The Two Popes afgekeken. Gaat over de wisseling met Paus Benedictus en de voorgeschiedenis van Paus Fransiscus. Mooi om te zien hoe de menselijkheid naar voren komt. Ja, ook bij de heilige vader(s) πŸ˜‰
  • Boek: verder gelezen in Duurzame Duurzaamheid. Een verzameling essays over hoe duurzaamheid te verankeren in ons wezen. Grotendeels vanuit Christelijk perspectief. Maar de vanochtend gelezen essay over Thoreau stond op zichzelf. En hield zich “eenvoudig” staande. Erg inspirerend.
  • Boek: verder gelezen in Klimaatmanifest van Bas Eickhout. Dit boekje is meer puntgewijs en oplossingsgericht dan zijn voorganger (klimaatmores), maar weldegelijk interessant. Geschreven vanuit Europees politiek perspectief. Gericht op klimaatverandering.
  • Boek: begonnen met lezen in Moeder Aarde van Thea Beckman. Jeugdboek uit 1985, maar met de dreiging van crisi als klimaatverstoring en massauitsterving van diersoorten ook nu relevant. Het boort vanaf het begin al serieuze thema’s aan. Tot nu toe leest ze lekker weg.
  • Podcast over politiek: Pronk. Podcast van De Correspondent over een spraakmakend politicus van voor 2000 die ik alleen van naam kende. Inkijkje in die politieke jaren, betekenis van sociaal democratie en goede inzichten. Inspirerende podcast!
  • Podcast over klimaatverandering en mens zijn: Nynke & Lex spreken Damiaan Denys. Een gesprek over angst, controle, vrijheid, onzekerheid. Ook in het licht van klimaatverandering. Met een aanstekelijk nummer van Nynke.
  • Video over WordPress: Embracing the power of Blocks. Nick Diego verteld een heel duidelijk verhaal over Gutenberg, de block editor en de mogelijkheden van blokken. Hij gaat tegen het einde de diepte in qua webdevelopment. Erg verhelderend. Mijn brein draait op volle toeren om wat met deze nieuwe blok-inzichten te doen πŸ™‚
  • Artikel over internet en privacy: How Facebook Undermines Privacy Protections for Its 2 Billion WhatsApp Users. Beetje clickbait, maar desalniettemin worden er wederom (!) nieuwe privacyschendingen aan de kaak gesteld. “WhatsApp reviewers gain access to private content when users hit the β€œreport” button on the app, identifying a message as allegedly violating the platform’s terms of service. This forwards five messages β€” the allegedly offending one along with the four previous ones in the exchange, including any images or videos β€” to WhatsApp in unscrambled form“. Hoezo Whatsapp is ten allen tijde volledig versleuteld? :/ Weer een reden om van Whatsapp af te stappen.
  • Artikel over biodiversiteit en politiek: Het spant erom of burgerinitiatief om bijengif terug te dringen voldoende steun krijgt. Initiatief om het gebruik van synthetische pesticiden in Europa uit te bannen.