Waarom ik liever geen Whatsapp gebruik

Whatsapp is de gangbare keuze voor een chat-app op je smartphone. Toch gebruik ik geen Whatsapp meer. Ik krijg geregeld de vraag waarom. En is er een goed alternatief? Daar probeer ik in dit artikel antwoord op te geven.

In het kort

  • WhatsApp is eigendom van Meta (vroeger Facebook genoemd)
  • Meta verdient 97,5% van de inkomsten door advertenties te verkopen op haar platformen (o.a. Facebook en Instagram)
  • Hoe meer informatie Meta verzamelt over haar gebruikers, hoe beter ze advertenties kan verkopen.
  • Meta probeert daarom je aandacht zo lang mogelijk vast te houden en zoveel mogelijk je gedrag te registreren.
  • Ik vind dat geen gezond en duurzaam uitgangspunt.
  • En daarom gebruik ik liever een andere chat-app: Signal.

Whatsapp: een prima chat-app?

Een chat-app op je smartphone is handig: je voert eenvoudig groepsgesprekken en het biedt meer mogelijkheden dan good old SMS. Er zijn talloze apps voor smartphones en computers om tekstgesprekken te voeren. Maar in Nederland is Whatsapp de populairste. Whatsapp werkt goed, het kost geen geld en (bijna) iedereen kun je ermee bereiken.

So far so good.

Whatsapp en Facebook

Laat ik met de deur in huis vallen. Whatsapp is eigendom van Meta en Meta is een advertentiebedrijf. Ze verdient haar geld met het verkopen en tonen van advertenties op haar platformen (waaronder ook Instagram en Facebook). Om de waarde van advertenties te vergroten wil ze zoveel mogelijk over haar gebruikers weten.

Ik schreef dat Whatsapp geen geld kost. Maar dat wil niet zeggen dat het gratis is. Je betaalt namelijk met je gegevens. Via Whatsapp verzamelt Facebook zoveel mogelijk informatie over je: wie je contacten zijn, waar je bent, met wie je praat, hoe laat etc.

Met alle gegevens die Meta over je verzamelt bouwt ze profielen op. Hoe meer ze weet, hoe meer geld ze kan verdienen via advertenties.

Whatsapp kost geen geld, maar het is niet gratis. Je betaalt met je gegevens (en dat kost meer dan je denkt).

Mijn belangen en die van Meta

Ik wil chatten met vrienden, familie en andere contacten. Dat is mijn hoofddoel van een chat-app. Ik wil dat dit simpel en soepel verloopt. Tegelijkertijd probeer ik mijn schermtijd klein te houden. Ik haal meer vreugde uit momenten los van de digitale wereld.

Verder hecht ik waarde aan mijn privacy. Het voelt overbodig om te zeggen, maar ik wil niet dat bedrijven, overheden (of wie dan ook) allerlei gegevens over mij verzamelen als dat niet nodig is.

Meta wil zoveel mogelijk over mij weten en mijn aandacht zo lang mogelijk vasthouden. Zo ook Whatsapp. Dat is niet duurzaam. Niet voor mij en niet voor onze samenleving. Ik heb daarom besloten om Facebook (inclusief Whatsapp) zoveel mogelijk te vermijden. En op zoek te gaan naar alternatieven waar nodig.

Meta wil zoveel mogelijk over mij weten en mijn aandacht zo lang mogelijk vasthouden. Dat is niet duurzaam.

Een goed alternatief voor Whatsapp

Meta is bah. Dus liever geen Whatsapp meer. Wat dan?

Ik nodig je uit Signal te proberen. Je installeert het gemakkelijk via de app-store en het chatten werkt vergelijkbaar met Whatsapp. Signal is voortgekomen uit de wens om een privacyvriendelijk alternatief te bieden voor Whatsapp en andere dataverzamelende chat-apps. Ze is onderdeel van een stichting, dus geen winstoogmerk en honger naar onze gegevens.

Ik gebruik al jaren met plezier Signal. Veel van mijn contacten hebben de app ook geïnstalleerd. Je kunt het gewoon naast Whatsapp draaien. Maar het mooiste zou zijn als we op den duur allemaal de overstap maken.


Eerder schreef ik een ander artikel over mijn breuk met Whatsapp: Ik stap af van Whatsapp. Maar waarom? Hierin benoem ik ook de lange geschiedenis van privacyschendingen van Facebook.

  • Update op 25 jan 2023: toevoeging van sectie “In het kort”
  • Update op 20 okt 2023: naam van Facebook gewijzigd naar Meta