Gelezen boeken in 2020

Ik heb in 2020 minder gelezen dan in het jaar ervoor, maar het waren er uiteindelijk meer dan ik dacht.

  • De Grap van Milan Kundera
  • De IJsdraak van George R. Martin
  • It doesn’t have to be crazy at work van Jason Fried
  • Mythos van Stephen Fry
  • Small is Beautiful van Ernst F. Schumacher
  • Saïdja en Adinda van Multatuli
  • Max, Mischa & Tetoffensief van Johan Harstad
  • Erik of het kleine insectenboek van Godfried Bomans
  • Corpus Delicti van Juli Zeh

Het boek dat me het meest bijblijft is Small is Beautiful. In deze goed gestructureerde bundeling van essays uit 1973 behandelt Ernst Friedrich Schumacher de economie in het licht van de limiet van de reserves van onze planeet en vanuit het oogpunt van menselijkheid. Het bracht mij het inzicht dat opschaling van organisaties (te) grote risico’s met zich meebrengt. Om in overeenstemming met onze menselijke natuur te leven, én met de natuur om ons heen, moeten we leren om onze economische cirkels kleiner te houden en om de natuur mee te nemen in de balans. Dat brengt meer geluk voor ons en het is duurzamer voor de leefbare aarde. Aanrader! Ik heb het boek (Engels) in bezit, dus laat me weten als je het wilt lenen.

Corpus Delicti is momenteel opmerkelijk relevant, gezien de corona pandemie. In dit dystopische verhaal wordt het spanningsveld tussen een allesbepalende staat (collectieve belang) en haar burgers (individueel belang) op scherp gezet. Gezondheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Ondertussen ben ik bezig in Pluche van Femke Halsema en Nu het nog kan van XR.