Film: I am Greta

Twee weken geleden heb ik I am Greta gezien in het Fraterhuis. De bioscopen waren toen nog open, zij het met maximaal dertig bezoekers en met minimaal anderhalve meter tussen de groepjes bezoekers.

I am Greta is een documentairefilm. Het gaat over Greta Thunberg, de jonge Zweedse klimaatactiviste die de afgelopen twee jaar geregeld in het nieuws kwam met haar scherpe toespraken tijdens belangrijke diplomatieke bijeenkomsten.

De documentaire gaat over haar leven de afgelopen jaren, afgezet tegen een achtergrond van klimaatprotesten en conferenties.

Een mening vormen over Greta Thunberg is niet zo moeilijk. Ben je nauw betrokken bij de klimaatcrisis dan is ze al snel een held, en als je het allemaal onzin vindt dan kun je haar afdoen als een boze tiener.

In mijn ogen is ze beiden. Ze is boos en verontwaardigd over het tekortschietende klimaatbeleid. En de opofferingen die ze doet zijn bewonderenswaardig. Ook die van haar vader trouwens.

Ik vond het een mooie en leerzame film. Door met haar mee te reizen zie je haar oprechtheid. Ze geeft, mede door haar autisme, niet om de spreekwoordelijke koetjes en kalfjes. Ze wil niet opgehemeld worden. Ze wil dat de klimaatcrisis als een crisis wordt gezien. En dat politici er ook op die manier naar handelen. Want hoe langer we wachten, hoe groter het leed.

Aanrader!