Achterom kijken, 31

Van mijn gewaardeerde compagnon en goede vriend Wouter kreeg ik de tip om op oudjaarsavond met een lekker muziekje en een drankje het jaar terug en vooruit te blikken. Je kan het oudjaarsavond noemen; als in de avond voorafgaand aan je nieuwe levensjaar.

Nou, die tip heb ik ter harte genomen. Een heule fles rode wijn naar achteren geklotst en met stampende muziek de buren uit hun slaap gehouden! (lees: anderhalve glas wijn en Mark Knopfler op de achtergrond)

Dagboek

Ik schrijf ondertussen alweer enkele jaren dagelijks mijn gedachten en gebeurtenissen op, iets wat me veel rust geeft. En het leent zich goed voor dit soort gelegenheden. Ik weet nu dat ik op woensdag 18 september beroerd geslapen had, dat Fernando Ricksen overleed en dat er een advocaat in Nederland was geliquideerd… maar ook dat ik las over Spinoza en Newton en hun wereldbeeld en kijk op God. Vaker de tijd nemen om terug te bladeren in mijn dagboek schrijf ik bij deze op als goede voornemen.

Dummy

Van achter mijn bureau zag ik dagelijks hoe Wouter rustig zijn ideeën, aantekeningen en lijstjes wegschreef in zijn zogenoemde dummy, een notitie/tekenboek met blanco papier. Ik, daarentegen, werkte ongecontroleerd met kladpapiertjes of ingewikkelde tools op de computer. Daarom maak ik sinds enkele maanden ook dankbaar gebruik van een dummy. Het is prettig dat ik nu een vaste en laagdrempelige plek heb om mijn ingevingen als ook dag- en weekplanningen op te schrijven. Daar wilde ik mijn dagboek niet voor gebruiken.

Boeken

Ik heb in het afgelopen levensjaar verscheidene boeken gelezen die veel indruk op me maakten: Les Miserables van Victor Hugo, God & Natuur van Wim Lintsen, The Waves van Virginia Woolf, Laudato Si’ van Paus Franciscus, Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers, De Grap van Milan Kundera en Hou het klein van Ernst F. Schumacher. Zie ook mijn Goodreads account.

Films en series

Qua films ben ik de laatste tijd helemaal into Studio Ghibli: een Japanse animatiestudio die vanaf de jaren 80 mooie verhalen op een prachtige manier in beeld brengt. Geen verheerlijking van bloed en geweld, maar je weg in het leven vinden in een verbeeldingsrijke wereld. De films staan bijna allemaal op Netflix momenteel. Tip om mee te beginnen: Spirited Away. Mijn persoonlijke favoriet: My Neighbour Totoro.

Daarnaast vond ik goed op Netflix:

  • The Good Place (het eerste seizoen)
  • Marriage Story
  • Shaun of the Dead (cult classic)
  • Baby Driver
  • The Danish Girl

Qua bioscoop ben ik het Fraterhuis gaan waarderen. We zijn zelfs vrienden geworden. Deze films vond ik erg goed:

  • The Irishman
  • Knives Out
  • Parasite

Mooie momenten

Ik zou het bijna vergeten door het coronavirus, maar ik heb buiten de muren van mijn appartement mooie uitstapjes gemaakt.

Zo ben ik naar Berlijn geweest, voor het eerst. Hoofdzakelijk om er WordCamp Europe te bezoeken (een grootschalige WordPress conferentie), maar ook om de stad te verkennen. En wat valt er veel te verkennen. Heel veelzijdig en met een bruisende sfeer.

In augustus bezocht ik Clémence, mijn goede Franse vriendin, bij haar ouderlijk huis in de bergen bij Chambery. Daaropvolgend ben ik doorgereisd naar Taizé waar ik met Willem en Eveline verbleef, samen met duizenden andere jong volwassenen. Een ontzettend waardevolle, mooie periode.

Andere noemenswaardige momenten: de mooie bruiloft van Martijn en Karyn, deelname aan de klimaatstaking in Den Haag, de laidback jaarwisseling met Gert, Maurice en Sanne op de veluwe en de vele geslaagde WordPress meetups in Zwolle.