Kledingreparatie

Afgelopen week bracht ik drie blouses en een rugzak naar een kledingreparatie-zaak bij mij in de buurt. Twee blouses hadden een gat bij de elleboog, van een ander wilde ik een extra knoop laten zetten en bij de rugtas was een binder geknapt.

Het was de eerste keer voor me, kleding laten repareren. Voorheen gooide ik kapotte kleren weg en kocht ik nieuwe. Maar steeds beter besef ik dat alsmaar nieuw spul kopen niet houdbaar is. De natuur heeft er onder te lijden en textielarbeiders worden uitgebuit.

Ik wil daarom niet meer klakkeloos meegaan in het gangbare snelle koopgedrag. De vergelijking met fast food wordt wel eens gemaakt: fast fashion.

Kleding repareren is niet gratis. En als je een kledingstuk voor een tientje hebt gekocht voelt het oneerlijk als je er ook een tientje voor moet betalen om het te laten maken. Maar dat komt door de ongezonde kledingindustrie, niet door de kleermaker.

Ik ben in ieder geval weer blij dat ik langer kan genieten van de kleren die ik graag draag.

Interessante links

Wat zijn de gevolgen van onze verslaving aan spotgoedkope kleding?
Over Fast Fashion, werkomstandigheden en impact op het milieu.

Maak kennis met de reparateur van onze wegwerpeconomie (ook te beluisteren)
Over de recente geschiedenis kledingmakers in Nederland en de waarde van het vak.

Reparatie Atelier Zwolle