Foto’s en gedachten in Berlijn #5

Met terugwerkende kracht een verslag van zaterdag, de tweede conferentiedag van WordCamp Europe, en zondag, terug naar Nederland.

Op naar dag #2 van WordCamp!

Om 9:00 stonden de eerste lezingen gepland. Ik wilde dat ik naar twee zalen tegelijk kon, want in track 1 stond “How better performing websites can help save the planet” ingepland en op track 3 “Maintainable CSS architecture in the Gutenberg era”. Maar de insteek van websites en het milieu won uiteindelijk de strijd, natuurlijk.

Even een kort busritje

Vrijdag liep ik naar de conferentie, maar vandaag voelde ik er weinig voor om ruim drie kwartier te voet te gaan. Daarom stond ik om 8:25 met mijn vers gekochte OV-tickets bij de bushalte te wachten. Keurig op tijd, want het is 10 minuten rijden schatte ik zo. Ik wist welke bus ik moest hebben, M41 uit mijn hoofd. Helaas liet deze op zich wachten. Op het aankondigingsbord zag ik dat een andere bus eerder zou komen en op het haltelijstje zou deze ook bij de conferentie-locatie stoppen. Tenminste, dat dacht ik.

Na de eerste halte in deze bus gingen we de bocht om. Dat klopte niet, want het zou één recht eind moeten zijn. De radertjes in mijn hoofd draaiden op volle toeren en ik besloot het risico niet te nemen langer in de bus te blijven. Dus stapte ik uit en liep ik 10 minuten terug naar de originele halte.

Dat was een goede keuze, want terug bij de halte zag ik dat deze bus helemaal niet naar de conferentieplek zou gaan. Ik had me vergist in de haltes. Uiteindelijk ben ik om 8:50 in de juiste bus gestapt en kwam ik enkele minuten na negen aan bij de conferentie.

How better performing websites can help save the planet

Iets later dan gepland, maar blij dat ik nog naar binnen mocht, kwam ik aan bij deze talk van Jack Lenox. Deze beschrijving had hij opgegeven van zijn lezing:

The web has a dirty secret — its carbon footprint is larger than that of global air travel. The immense energy consumed by the Internet from non-renewable sources makes it the largest coal-fired machine on earth. Mozilla’s 2018 Internet Health Report highlighted this growing problem and stated that sustainability should be a bigger priority for the industry.

Jack Lenox

Zie hier de slides van zijn presentatie. Een aantal interessante punten die ik oppikte uit zijn talk:

 • Het internet verbruikt meer energie dan de luchtsector
 • Het internet is de grootste machine dat wordt aangedreven door kolen.
 • Datacentrales zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de energie dat het internet verbruikt. Het apparaat van de eindgebruiker neemt 38% van het verbruik voor haar rekening en de rest, 14%, kan worden toegeschreven aan de transport van data.
 • Elke byte die wordt verzonden vertegenwoordigd energie dat wordt verbruikt.
  • Websites zijn zwaarder geworden. In 2011 woog een website gemiddeld 929 kb, in 2017 was dat 3034 kb.
  • Eén gigabyte staat gelijk aan 5 kWh. Dus voor elke megabyte 5 watt
  • Als je weet hoeveel Co2 uitgestoten per energie-eenheid kun je berekenen voor hoeveel Co2 uitstoot een mb verantwoordelijk is.
  • Op https://www.electricitymap.org/ kun je per land de verhouding tussen energie en Co2 vinden.

Jack had daarnaast een aantal goede tips, bijvoorbeeld het zuinig en efficiënt omgaan met afbeeldingen en video’s. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor veel kb’s en mb’s. Daarnaast zou je alleen code op je website moeten laden dat daadwerkelijk gebruikt wordt. Klinkt logisch, maar dat kost vaak meer werk dan de code gewoon laten staan.

Overige talks

Verder ben ik naar de volgende lezingen geweest:

 • Felix Arntz – Leveraging the power of custom elements in Gutenberg
 • Kåre Steffensen – How Gutenberg changed the way we sell WordPress sites
 • Marcel Bootsman – Why I walked more than 700km to Berlin, and survived
 • Tom Nowell- Using blocks outside the editor
 • Panel – Growing beyond Gutenberg. From block-based editing to site administration
 • Daniel Kanchev – More aim, less blame: How to use postmortems to turn failures into something valuable for your team
 • Kevin Stover – What got you here won’t get you there – moving from developer to WordPress business owner

WordCamp: After Party

Geen WordCamp Europe zonder een after party. Het vond plaats op dezelfde locatie als de conferentie, het Estrel hotel. Een zaal en een hal werden voor deze gelegenheid omgebouwd, met een podium en een dansvloer. Eerst ben ik even teruggegaan naar het hostel om te wisselen van kamer. Mijn kamer was namelijk volgeboekt, dat wist ik al bij aanvang van mijn verblijf.

De after-party is een prettig moment om ongedwongen met de andere gasten (en sprekers) te kletsen. Aan het begin werd er eten geserveerd en later kon er gedanst worden op de dansvloer. Tegen middernacht was het voor mij welletjes. De batterij was leeg en de volgende dag stond een lange terugreis op het programma, beginnende in de ochtend.

Zondag: de reis terug naar NL

Mijn trein vanuit Berlijn zou vertrekken om 10:34. Eerst had ik gepland om tegen 10:00 uit het hostel met de metro naar het station te gaan, maar gezien mijn vele stress-situaties bij het halen van de trein besloot ik nu om een uur te reserveren voor de reis naar het station. Uiteindelijk had ik ‘s ochtends 10 minuten langer nodig dan geanticipeerd, maar de planning was ruim genoeg. Zonder gestress kwam ik een kwartier voor tijd aan op het perron voor de trein richting Nederland.

De reis naar Nederland verliep redelijk ontspannen. Wel was er een vertraging van een uur vanwege problemen met de stroom en de airconditioning, vlak voor de poorten van Hannover. Maar voor hetzelfde geld was de trein helemaal weggevallen, dus ik vond dat we er nog goed afkwamen.

Om half 4 in de middag stapte ik uit in Hengelo en over op de trein naar Zwolle. Een uur later zette ik weer voet in Zwolle.

Een avondje in Groningen

Maar Zwolle was van korte duur. Willem en Eveline stonden namelijk met de auto klaar om me mee te nemen naar Groningen. Daar hadden we met een groepje afgesproken voor een etentje en een avondje praten over minimalisme.

De locatie was inspirerend, bij een vriendin van Eveline in de bloemrijke tuin, het eten smakelijk en vullend en de gespreksonderwerpen interessant en intrigerend.

Om 22:35 stapte ik met een voldaan gevoel in de trein van Assen naar Zwolle, waar Willem me had afgezet. Maar de avond had nog wat voor me in petto.

Met de haven in zicht, 10 minuutjes van station Zwolle, stopte de trein en kregen we te horen van de omroeper dat er een jonge vrouw over het spoor liep. De politie was geïnformeerd, maar het was onduidelijk hoe lang we moesten wachten. Uiteindelijk arriveerden we na twaalven, met ongeveer een uur vertraging in Zwolle.