Foto’s en gedachten in Berlijn #2

Berlijn is een ontzettend veelzijdige stad. Met alle indrukken is het gemakkelijk om jezelf hier te verliezen of te vinden. Het brengt ook mij aan het wankelen, al kan dat ook de warmte zijn. Het kwik ging voorbij de dertig graden.

Waar ik gisteren op verkenning ging met de metro koos ik vandaag voor de fiets. Bij het hostel waar ik verblijf, het Cat’s Pajamas hostel, kon ik een prima fiets huren voor een tientje.

Original Unverpackt

Mijn kleine boodschappen heb ik ingeslagen bij Original Unverpackt. Zij hebben zich toegelegd op de Zero Waste levensstijl, waarbij afval tot een nulpunt wordt gebracht zodat we beter de wereld omgaan.

Er zijn in deze winkel geen plastic wegwerpverpakkingen. Met een potje of zakje dat je zelf meeneemt, of koopt in de winkel, kun je zelf bepalen hoeveel kruiden, noten, snoep, drinken of shampoo je afneemt. Hierbij schrijf je eerst het gewicht van je potje op, daarna vul je het en vervolgens reken je het af bij de kassa.

De Berlijnse muur

Langs de Spree, de grote rivier die door Berlijn meandert, staat nog een stukje van de muur die Berlijn tijdens de Koude Oorlog scheidde.

Tempelhof

Vanuit het hostel kreeg ik het advies om naar Tempelhof te fietsen. Dit is een oud vliegveld in de stad dat sinds 2008 definitief buiten gebruik is. Het dient nu als een groot en open park voor cultuur en natuur.

Het vliegveld ligt speelde tijdens de Koude Oorlog een belangrijke rol bij de luchtbrug die de geallieerden hadden opgezet om West-Berlijn te bevoorraden.

De veldleeuwerik

De veldleeuwerik (in het Engels toepasselijk, maar tegenstrijdig de skylark genoemd) is een vogel die veel zestigers waarschijnlijk wel kennen, maar die voor mij onbekend was. Ik kwam deze tegen op het oude vliegveld van Tempelhof. Volgens wikipedia was de veldleeuwerik één van de meest voorkomende vogels van Nederland was in de jaren 50, maar tegenwoordig is hij een stuk zeldzamer. De oorzaak wordt toegeschreven aan de verandering van de landbouw.

Overig

Tags