De laatste dagen van deze reis (part 2)

Dit is een vervolg op De laatste dagen in van deze reis (part 1). Ik schrijf dit vanuit mijn appartement, terug in Nederland. Vanochtend om 7:00 reden we Zwolle in na een voorspoedige nachtelijke autorit. Ik voel me ondertussen alweer op mijn plek hier. Ik denk dat dit zo snel gaat omdat mijn reis geen vakantie was, maar gewoonweg leven in een andere omgeving. Daardoor hoef ik niet mijn hele ritme aan te passen.

Een terugblik op de afgelopen dagen.

Turijn

Maandagmiddag heb ik de tijd genomen rustig door het centrum van Turijn te lopen. Het blijkt een heel andere stad dan Rome of Syracuse. Veel georganiseerder en meer gebaseerd op de moderne economie. Een blik op de plattegrond toont een gerasterd centrum met wegen parallel aan en haaks op elkaar.

Aan de overkant van de rivier de Po ligt de Monte dei Cappuccini, een heuvel met daarop een kerk en met een mooi uitzicht over de stad. Tijdens een avontuurlijke bui vond ik een doorgang naar een afgesloten gedeelte van de heuvel. Hier liep ik tegen een geïmproviseerd huisje van spaanplaten aan. Ik riep een paar keer “scusi” om te kijken of er iemand thuis was. Toen ik een laag gebrom van een man hoorde ben ik maar snel terug gegaan. Wie ben ik om zomaar huisvredebreuk te plegen?

‘s Avonds heb ik met Clémence, Emanuele en hun vrienden gegeten. Het was geweldig om Clémence weer te zien en de avond door te brengen door te brengen met het leuke gezelschap.

Attic Hostel

In Turijn verbleef ik in het Attic Hostel. Een bijzonder sfeervol hostel gericht op reizigers en families. Het wordt gerund door een Italiaans stel van tegen de zestig samen met hun dochter. Als ik terugkeer naar Turijn dan weet ik al welk hostel boven aan mijn lijstje staat.

Impact Hub Torino

Dinsdagochtend heb ik Clémence opgezocht bij Impact Hub Torino. Een aandachtige lezer zou kunnen opmerken dat ik in Syracuse ook bij een Impact Hub heb gewerkt en dat klopt. Impact Hub is een internationaal netwerk van bedrijfsgemeenschappen met als doel een positieve impact te hebben op de wereld. Het was leuk om te zien hoe anders de gemeenschap in Torino was dan in Syracuse. Beide weerspiegelen het karakter van de stad. Torino modern en verfijnd, Syracuse karakteristiek en kleinschalig.

Wintersport

Dinsdagmiddag heb ik de trein van Torino Porta Susa naar Chambery naar Bourg Saint Maurice gepakt. Om 19:00 kwam ik aan en na een speciale lift en een bus werd ik in Arc 1800 opgewacht door Gert en Dirk. Het was bijzonder om ze in de Franse alpen te begroeten.

Woensdag, donderdag en vrijdag heb ik geweldig kunnen skiën. De omstandigheden waren perfect voor een skidriedaagse. Woensdag bewolking, maar goed zicht. Op de pistes lag genoeg sneeuw, maar offpiste was niet echt mogelijk. Woensdagnacht en donderdag viel er een vers pak sneeuw van 30 centimeter. Ondanks de neerslag hebben we donderdag heerlijk geskied. Offpiste, tussen de bomen, was het zicht goed en de nieuwe sneeuw maakten het een memorabele dag. Dat Gert bijna van de rotsen af skiede, bracht de nodige spanning op, maar deed absoluut geen afbreuk aan de ervaring. Integendeel ;). Vrijdag sloten we de wintersport af met fantastische, zonnige dag.

We zijn ‘s avonds om 19:30 vertrokken en na een voorspoedige reis werd ik vanochtend om 7:00 afgezet in Zwolle.

Einde

En daarmee zit mijn Zuid-Europese reis van winter 2019 er op. Maar de leuke, leerzame, verrassende en bijzondere ervaringen neem ik mee voor de rest van mijn leven!

Tags