Dag 49

Storm en het schilderij van Santa Lucia.

Storm en zeesneeuw

Vanochtend heb ik een uitdagend rondje hardgelopen om Ortigia. De wind was zo sterk dat ik af en toe de hekken vast moest houden om mijn evenwicht te bewaren.

Het leverde ook winters ogende taferelen op. Het lijkt sneeuw, maar het is opgeklopt schuim van de klotsende golven. Zeesneeuw vond ik een mooi woord, maar dat blijkt iets anders te zijn.

Naast de ongedefinieerde rommel die de zee de oevers opspuwde was ik verbaast er ook enkele vissen tussen te zien liggen.

Het koude weer zorgde voor een kleurrijk schouwspel op mijn handen.

Santa Lucia en het schilderij van Caravaggio

Ik ben vanmiddag in de Santa Lucia all Badia geweest, een kerk aan de Piazza Duomo. Hier hangt een beroemd schilderij van Caravaggio, genaamd De begrafenis van de heilige Lucia. Caravaggio schilderde dit aan het begin van de 17e eeuw, toen hij in Syracuse was omdat zijn onstuimige temperament hem dwong te vluchten uit Malta.

Heilige Lucia was een jongedame die in Syracuse leefde aan het eind van de 3e eeuw na Christus. Na een wonder wilde ze haar leven volledig toewijden aan God en daarom wees ze haar toegewezen echtgenoot af. Deze was hier niet zo blij mee en gaf haar aan bij de Romeinen. In die tijd was het christendom verboden en aangezien ze vasthield aan haar geloof werd ze vervolgd. De legende vertelt dat het de bewakers niet lukte haar weg te voeren en dat de brandstapel haar niet deerde. Uiteindelijk is ze met een messteek in haar hals om het leven gebracht. Er zijn ook verhalen over het uitsteken van haar ogen tijdens de marteling. Om deze reden is ze beschermheilige van de blinden (en opticiens).

In de kerk mocht ik geen foto’s nemen. Gelukkig heeft Wikipedia een scherpe afbeelding van het schilderij.