Wolkenstudies (cloud study) by Joseph August Knip

Dag 48

Oneerlijk! In Nederland is het stralend zonnig weer terwijl ik op Sicilië met regen en wind te maken heb… Ben ik daarvoor helemaal naar het zuidelijkste puntje van Europa gereisd? Gekheid natuurlijk, ik hou wel van wat afwisseling.

Museum van Leonardo Da Vinci en Archimedes

Als geschikte binnenactiviteit ben ik uitgekomen bij het Museo Leonardo da Vinci e Archimede, de buren van Impact Hub. Hier worden de uitvindingen van beide genieën uiteengezet.

Quizvraagje vooraf: hoeveel jaar zit er tussen de periodes waarin beide genieën leefden? Denk er maar even goed over na.

Antwoord: ongeveer 1700 jaar. Archimedes leefde rond 200 voor Christus, in de Klassieke oudheid. En Da Vinci om en nabij 1500, in de renaissance (Selecteer de witte tekst)

Parabolische spiegel

De legende gaat dat Archimedes met zonnestralen en parabolische spiegels een aanval van de Romeinen heeft afgeslagen. Met zijn beroemde burning mirrors zou hij de Romeinse schepen in de brand hebben gestoken. Of dit echt heeft plaatsgevonden is onduidelijk, maar het is wel een mooi verhaal.

Onderstaande optische illusie met parabolische spiegels mag dan wel minder spectaculair zijn, ik vond hem erg overtuigend.

Leonardo Da Vinci

Het museum is een combinatie van de werken van Archimedes en Da Vinci. Ze zijn samengevoegd in één museum vanwege de overeenkomsten in hun werken en omdat Leonardo zich liet inspireren door het werk van Archimedes. In het museum gaat overigens de meeste aandacht uit naar Leonardo Da Vinci. Eén van de redenen is dat er over hem veel meer bekend is. Veel informatie over Archimedes is verloren gegaan met de tijd.

Already unknown

De Engelse informatie in het museum bevat veel taalfouten. Het is niet heel hinderlijk, ik ben al lang blij dat ze dit aanbieden. Dat is geen vanzelfsprekendheid op Sicilië.

De taalfout “already unknown” zou je filosofisch kunnen noemen.


5 reacties op “Dag 48”

  1. Terwijl jij daar meer over Leonardo leert kennen krijgen wij het hier op tv voorgeschoteld door Diederik van Vleuten. Een prachtige serie, waar Leonardo juist (weer) tot leven wordt gebracht. Wat een mooi basiskamp heb jij opgeslagen!

    • Leonardo Da Vinci was geen doel tijdens mijn reis, maar ik krijg ondertussen aardig wat van hem mee. Niet gek natuurlijk, in Italië. En het feit dat het dit jaar 500 jaar geleden is dat hij is gestorven.

      Ik hoor van meerdere kanten goede verhalen over “Diederik en Da Vinci”. Misschien dat ik binnenkort een poging ga wagen. Hoewel ik het liever zelf ervaar 😉 Wat dat betreft is het jammer dat ik de expositie in het Teylers museum te Haarlem gemist heb.

      Mooi gekozen woord, “basiskamp”. Ik ben niet zo van het stadhoppen. Liever sla ik voor meerdere weken mijn kamp op. En inderdaad, Syracuse/Ortigia is hiervoor een uitstekende locatie gebleken! Naast de geschiedenis begin ik steeds meer te waarderen dat ik binnen een minuut bij de zee ben.

  2. Voor mij nieuw, maar wel hel leuk: selecteer de witte tekst Klassieke oudheid. En Da Vinci om en nabij 1500, in de renaissance