Green Book

In een halfvolgepakte zaal 2 heb ik tijdens de wekelijkse Engelse filmavond Green Book gezien. De film vertelt een waargebeurd verhaal uit de jaren 50 of 60 in Amerika. Het gaat over een Italiaanse uitsmijter, Tony Lip, gespeeld door Viggo Mortensen, die een piano virtuoos, Don Shirley, tijdens zijn concerttour door Amerika moet rijden. Probleem: Don Shirley heeft een donkere huidskleur en racisme is volop aanwezig.

Het thema van de film gaat overduidelijk over vooroordelen. De regisseur wil denk ik laten zien wat er achter vooroordelen schuilgaat. En hoeveel pijn het doet als je niet als gelijkwaardig mens wordt behandeld.

Persoonlijk vond ik de stereotyperingen er net wat te dik bovenop liggen. Ook waren de dialogen en scenes te kort om een diepe indruk achter te laten. Aan de andere kant is het leuk om te zien hoe Tony Lip en Don Shirley dichter bij elkaar komen gedurende de reis. En het is fantastisch om Viggo Mortensen te zien spelen als deze vraatzuchtige Italiaan die recht voor zijn raap is. Het levert een aantal grappige situaties op.

Ik zou zeggen: kijk de film gerust, je zult er waarschijnlijk geen misser mee begaan. Kijk overigens niet de trailer, want die bederft veel grappige scenes.

Tags