Dag 36

Geen grootse dag, maar wel een mooie: het stond in teken van werken en genieten van het heerlijke weer.

Vanochtend bleek er geen stroom te zijn bij Impact Hub. Dus een dagje “thuis” werken. Mijn woning heeft gelukkig een goede internetverbinding en een degelijk bureau. Geen probleem voor een dagje. Ik doe het liever niet te vaak, want het verkleint mijn wereld.

Tussen de bedrijven door heb ik boodschappen gedaan en van de zon en de zee genoten.

Voor de boodschappen ging ik op de fiets naar de Lidl. Ik geef de voorkeur aan lokale ondernemingen, maar de plaatselijke super heeft een klein assortiment en is behoorlijk prijzig. Mijn geldbuidel is helaas nogal gelimiteerd. En de markt was al voorbij.

Op de rotsen heb ik verder gelezen over de geschiedenis van Syracuse. Eindelijk kwam Archimedes aan bod. Een buitengewoon vaardige uitvinder en een legendarische wiskundige. Er wordt gezegd dat wat Plato voor de filosofie was, was Archimedes voor de wiskunde. De bekende uitspraak “eureka” is ook van hem. Het verhaal gaat dat hij in bad een oplossing bedacht voor een opdracht van de koning, dat hij “Eureka!” riep en in zijn enthousiasme naakt over straat naar het paleis liep.

Wat ik opvallend vond is dat hij zijn werk gewoon deed onder welk bewind dan ook. Hij schijnt bevriend te zijn geweest met Hiero. Deze koning van Syracuse steunde de Romeinen in de strijd tegen Carthago. Na zijn dood zagen de Carthagers kans Syracuse over te nemen. En Archimedes hielp doodleuk mee de Romeinse aanvallen af te slaan. Wat zeg ik, hielp mee? Hij was met zijn uitvindingen cruciaal in de strijd. Door zijn catapulten en andere oorlogsmachines was Syracuse bijna niet in te nemen. Door een sluwigheid van de Romeinen kwam het uiteindelijk toch zo ver. En hoewel de generaal uitdrukkelijk opdracht gaf (de 72 jarige) Archimedes levend gevangen te nemen is hij toch omgekomen. Het verhaal gaat dat hij bezig was met berekeningen en niet gestoord wilde worden. In woede sloeg een soldaat hem neer.