Dag 27

Geen plan voor vandaag. Het was lekker weer, dus de zee komt vanzelfsprekend weer langs. Ook heb ik een boekje gekocht over Syracuse en met name Ortigia. Ik besefte dat ik eigenlijk nog niet zo veel weet over de stad.

Markt

Mijn nieuwe woning ligt op een steenworp afstand van de dagelijkse markt. En ook op hoorbare afstand heb ik gemerkt. Vanochtend om 6:30 werd ik wakker van de markt in opbouw. Gelukkig viel ik met een paar herriestoppers in de oren zo weer in slaap.

Vandaag heb ik ook voor het eerst mijn groente en fruit gehaald op de markt. Dit heeft mijn voorkeur ten opzichte van de supermarkt, en wel om de volgende redenen: er komt meer geld bij de lokale bevolking, het is verser en het is goedkoper.

Ik moest even een drempeltje over, maar het stelde niks voor natuurlijk 🙂 Ondertussen kan ik me bijna redden in het Italiaans als ik wat wil kopen en met mijn wijsvinger is niks mis.

Oceaanblauwe foto’s

Onstuimige zee

Ik wil meer zijn zoals de golven. Deinend, schommelend. Soms voel ik me te star, te strak. Niet als de spreekwoordelijke rots in branding, maar gewoon als een koude steen.

Om misvattingen te voorkomen: ik heb het niet over mijn overtuigingen, want daar sta ik vurig achter, haha. Nee, ik doel meer op mijn omgang met (onbekende) mensen en situaties. Het kan twee kanten op. Of ik verstijf en trek me enigszins terug in mezelf, of ik voel me goed en laat het op me afkomen. Je gelooft het niet, maar die laatste situatie heeft mijn voorkeur.

Watertappunt revisited

In Syracuse, in ieder geval in Ortigia, is het drinken van kraanwater niet aan te raden. Volgens mij heb ik dit al eerder aangestipt. Hoe dan ook, het water komt uit bassins (voor zover ik weet) en er is veel chloor aan toegevoegd om de bacteriën te doden. En het smaakt vies.

Om bovenstaande reden haalt iedereen flessen mineraalwater uit de winkel. Dat zorgt voor een grote bult aan plastic afval en dat is best wel zonde.

Gelukkig is er in de Joodse buurt een oplossing: het watertappunt. Je kunt hier gewoon heen met je lege fles en voor een paar cent haal je hier je schone (en koude) drinkwater op. Een fantastisch initiatief. Ik heb hier al 3 flessen mee bespaard. En twee tot vijf euro, afhankelijk waar je het water haalt.

Afvalscheiding

In Syracuse doen ze sinds een jaar of twee ook aan gescheiden inzamelen van afval. Hierbij scheiden ze net als in Nederland het glas, papier, plastis/verpakkingen, organisch en het restafval. Alleen anders dan in nederland stelt de gemeente hier geschikte, handzame afvalemmers voor beschikbaar, voor in huis. Ik begrijp niet waarom dit in Nederland of in Zwolle niet zo geregeld is. Dat zou het scheiden van afval veel meer stimuleren.

Syracuse/Ortigia

Syracuse is veroverd geweest door de Grieken, Byzantijnen, Arabieren, Romeinen, Vandalen, Goten, Normandiërs, Spanjaarden en het zou me niet verbazen als ik nog wat vergeet. Een roerige geschiedenis, maar dat geldt voor heel Sicilië.

Het is ook meerdere malen de hoofdstad of één van de hoofdsteden geweest van één van deze rijken. Het is zelfs nog even hoofdstad van het Byzantium (of het Oost-Romeinse rijk) is geweest.

Sidenote: Ik ben geen kenner van het Romeinse rijk, dus het zou kunnen dat ik de Byzantijnen door de war haal met de Romeinen. Ik lees net dat Byzantium ook wel het Oost-Romeinse rijk wordt genoemd.

De komende week, en misschien wel weken, wil ik de tijd nemen om meer te leren over de stad en haar omgeving.