Dag 18

Vandaag was het weer reisplanningstijd! Morgen loopt mijn 10-daagse abonnement bij mijn werkplek af en het is gevoelsmatig tijd om door te trekken en Rome achter me te laten.

Maar eerst wil ik even stil staan bij de leuke reacties die ik heb gehad de afgelopen dagen! Het doet me enorm goed om ze te lezen en ze geven me extra energie. Bedankt!

Een lange wandeling

Toen ik vanochtend uit bed stapte had ik nog geen concrete plannen, afgezien van een onbepaald aantal uur werk. Al vrij snel viel de keuze op een wandeling door Rome langs met een paar bestemmingen in het achterhoofd: het eiland in de Tiber, de Friezen kerk en Ecru, een hoog aangeschreven veganistisch restaurant.

Ik was wat moe vandaag, dus bezienswaardigheden moesten van goede huize komen om een indruk achter te laten. Ik startte de wandeltocht bij metrostation Cavour, ten zuid-westen van Termini hoofdstation. Gisteren heb ik hier ook gegeten en dit is een sfeervolle buurt. Als ik dat eerder had geweten was ik hier graag vaker gekomen. De eerste bestemming, het eiland in de Tiber, vond ik niet speciaal.

Ik besloot op basis van een tip door te lopen naar de wijk Trastevere. Het was vanochtend, zo op een doordeweekse werkdag, een beetje sfeerloos, maar ik kan me voorstellen dat het hier gezellig kan zijn met restaurants en barretjes die niet besmet zijn met het grote toerisme.

Onderweg naar de Friezenkerk, in het Vaticaan, liep ik over één van de zeven heuvels van Rome. Ik was een weg ingeslagen door de tuinen en plotsklap klonk er een zware, dreunende explosie! “Toch geen aanslag?!” Ik zocht naar een verklaring en luisterde of ik geen alarmsignalen of geschreeuw hoorde. Maar ik hoorde alleen de kerkklokken luiden en met een blik op mijn smartphone zag ik dat het precies 12:00 was. Het zal dan wel een traditie zijn ofzoiets. En ja hoor, na 10 minuten lopen zag ik enkele militairen een kanon opbergen vlakbij het plein van Garibaldi. Later op het kantoor werd dit bevestigd.

Friezenkerk

De Friezenkerk bleek een anticlimax. Niet vanwege de kerk zelf hoor. Maar hij was simpelweg gesloten. Toevallig deze week vinden er werkzaamheden plaats. Het stond er keurig in het Nederlands aangegeven, dat was wel weer leuk om te zien.

Na een plaspauze bij het openbare toilet van het Vaticaan ben ik doorgelopen naar Ecru. Ik heb hier een heerlijke en goedgevulde miso soep gegeten en een sandwich met shiitake en gemarineerde spinazie. Het was een beetje aan de prijs, maar bijzonder smakelijk.

Op naar Syracuse, Sicilië!

Genoeg Rome! Ik heb voor zaterdagnacht een treinkaartje geboekt naar Syracuse. Enkele opmerkingen:

  • Nachttrein van 21:30 tot 9:30. Dat scheelt me een overnachting in een hostel. Kosten €60.
  • Je leest het goed. Een trein naar het eiland Sicilië. De trein wordt op een boot geplaatst. Ik ben benieuwd!

Syracuse is een havenstad met een rijke geschiedenis. Archimedes komt hier vandaan en ik lees net dat Michiel de Ruyter er is gestorven.

Ik heb voor vijf dagen een airbnb-kamer geboekt. Deze ligt in het oude centrum en wordt ontzettend hoog gewaardeerd. Ik kon maar één hostel vinden. Als Syracuse bevalt ga ik hier ook nog wel een kijkje nemen.

Birdman

Nog even een klein zijstapje. Gisteravond heb ik de film Birdman afgekeken. Een absolute aanrader! Ik heb de regisseur, Alejandro G. Iñárritu, toegevoegd aan mijn favorietenlijstje.

Het gaat over een uitgerangeerde acteur die probeert met een theaterstuk “echte” kunst te maken en waardering te krijgen. “Wat is echt en wat is nep?” is het thema naar mijn idee. En dat is verwerkt in meerdere lagen. De film zal niet iedereen kunnen bekoren, maar als je meer zoekt in een film dan hollywood actiegeweld dan moet je hem vooral proberen. Hij staat op Netflix.

Riggan: Just find me an actor. A good actor. Give me Woody Harrelson.
Jake: He’s doing the next Hunger Games.
Riggan: Michael Fassbender?
Jake: He’s doing the prequel to the X-Men prequel.
Riggan: How about Jeremy Renner?
Jake: Who?
Riggan: Jeremy Renner. He was nominated. He was the Hurt Locker guy.
Jake: Oh, okay. He’s an Avenger.
Riggan: F – k, they put him in a cape too?

Foto’s

Ik zal de foto’s morgen beter uitzoeken 🙂 Het is nu tijd om te slapen.