Dag 16

In Nederland sneeuwt het, is het niet? Nou, hier in Rome is het regen dat de dienst uitmaakt. Gelukkig stond er vandaag een binnenactiviteit op het programma. Ik ben eindelijk naar het Vaticaanse museum geweest!

Het is al laat wanneer ik dit typ dus ik probeer het wat korter te houden. De foto’s vertellen een groot gedeelte van het verhaal.

Vaticaanse Museum

Wat een pracht en praal! Het is groter dan ik dacht. Op basis van goede tips ben ik na binnenkomst zo snel mogelijk naar de Sixtijnse kapel gelopen. Maar ik was zo slecht voorbereid dat ik straal voorbij de fresco’s liep. Ik verwachtte het beroemde schilderij ‘The creation of Adam’ van Michelangelo in het groot te zien. Ik zag alleen maar een hele grote wandschilderij dat me niet bekend voor kwam haha.

Bij mijn tweede poging ben ik rustiger door het museum gelopen. Ik had weer een audioguide aangeschaft om me context te geven. Ik vond de kamers van Raphael indrukwekkend. Met name The School of Athens kon me bekoren. Hier wordt de Griekse filosofie verenigd met het Christendom.

Er was ook een expositie van moderne kunst. Een fijne afwisseling tussen de meer traditionele kunst.

En dan ten slotte de Sixtijnse kapel. Wat een ongelooflijk schouwspel. Ik heb eerst de toelichting van de audioguide beluisterd en ben daarna op mijn gemak, maar met kramp in de nek, gaan rondkijken. Bijzonder bijzonder!

Overigens voelde ik tijdens mijn bezoek de telefoon trillen. Ik heb niet opgenomen. Wie dat ook was, dat kan wel wachten. Toen ik later de voicemaal afluisterde bleek het de belastingdienst te zijn. Daar kon ik de humor wel van inzien: gebeld door de belastingdienst in het Vaticaan. Twee oeroude, krachtige “instanties”.

Koken in het hostel

Vandaag was ik weer aan de beurt om te koken. Ik wissel het af met de koks in de restaurants haha. Op het menu stond een makkelijk en voedzaam gerecht: rijst gekookt in bouillon met diepvries (minestrone) groente. Ik heb een dubbele portie gekookt om het me morgen of overmorgen makkelijk te maken. De tweede portie bewaar ik in een handig bakje dat ook in de magnetron kan.