Wolkenstudies (cloud study) by Joseph August Knip

Dag 8: Een normale werkdag in Rome

De eerste week van mijn reis zit er alweer op. Het gaat snel, maar tegelijkertijd ook weer niet, want voor mijn gevoel zou het ook een maand geweest kunnen zijn. Ik heb af en toe afgezien, maar wat bij blijft zijn vooral de nieuwe ervaringen en inspiratie die ik heb opgedaan.

Vandaag stond er een normale werkdag op het programma. Ik heb de zaakjes in Rome aardig voor elkaar momenteel. Het Scout hostel bevalt goed en ik heb mijn verblijf verlengt tot vrijdag. Bij Cowo360 heb ik een prima werkplek en het is maar 20 minuten lopen. Ook weet ik beter waar ik goed kan eten. Dat was in het begin zoeken, als vegetariër in een vleesgraag land. Maar happycow.net is mijn grote hulp. Tot slot heb ik een beter overzicht gekregen van de stad en de bezienswaardigheden die ik nog wil bezoeken.

Niet zomaar een lunchpauze

Omdat ’s middags de fijnste tijd is om buiten te zijn probeer ik mijn werkdagen op te delen in een ochtendsessie en een namiddagsessie.

Om 13:00 was het lunchpauze. Ik klapte mijn laptop dicht en ging op pad naar de metro. Na een overstap op Roma Termini bereikte ik bij Barberini mijn halte, aan de rand van het oude centrum. Ik bestelde een soort opgerolde pizza en wandelde met de lunch in mijn hand naar mijn doel. Ondertussen passeerde ik de Trevi Fontein en prachtige kerken alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

En toen kwam ik aan bij het hoofdgerecht van de lunch: het Pantheon.

Het Pantheon

De Romeinen vereerden meerdere goden. Met het Pantheon wilde keizer Hadrian een tempel maken voor alle goden. Het ontwerp heeft een grote koepel met een oog, of oculus, in het midden. Het oog is echt open; de vloer in het midden was nog nat van de regen in de vroege ochtend.

Volgens mijn gids van gisteren is dit het eerste bouwwerk met een dergelijke koepelconstructie (red: dat niet lijkt te kloppen). Bovendien is het nog steeds ’s werelds grootste onverstevigde betonnen koepel. En dat terwijl het circa 2000 jaar oud is!

In de 7e eeuw werd het Pantheon door de Romeinse keizer geschonken aan de paus. Hij maakte er een kerk van, wat de reden is dat hij er nog staat. De meeste niet-christelijke tempels werden gesloopt.

Na het bezoek heb ik nog even genoten van de zon en ben ik wezen broeden op mijn gedachtes. Ik waardeer het steeds meer de tijd te nemen om mijn gedachtes te ordenen. De zon en de omgeving zijn goede stimuli. 🙂

Back to work

Om 16:00 zat ik weer achter mijn bureau. Tot 19:00. Op de terugweg heb ik bij de supermarkt een provisorische maaltijd gehaald (en badslippers!). Ik voelde er weinig meer voor om nog naar het centrum te gaan en bovendien zijn veel restaurants vandaag gesloten. De avond rustig doorbrengen in het hostel is ook geen straf.


2 reacties op “Dag 8: Een normale werkdag in Rome”

  1. Hallo Erik,
    Wat leuk om jouw reis- en werkervaringen en andere wetenswaardigheden van je te lezen. Ik krijg door de foto’s ook een mooi beeld van Rome en heb het nu hoger op mijn bucketlijstje gezet! Ik las dat je bij het graf van John Keats bent geweest, ik was jaren geleden in het Keatshouse in Londen (Hampstead) en las over zijn veel te korte leven en poëzie. Prachtig! Nog een goede tijd daar en ik blijf je mooie verhalen volgen.

  2. Dag tante! Leuk om van je te horen!

    Zoals bij elke grote stad is het even wennen, maar het is absoluut de moeite waard als je het de tijd geeft.

    Levensverhalen zoals van John Keats doen mij ook verwonderen. Zo jong, en toch zo groots.