Hoe te handelen bij een aardbeving?

Zojuist lees ik op de NOS dat het Rode Kruis meldt dat vakantiegangers niet goed voorbereid zijn op natuurrampen. Dat is toevallig! En relevant ook. Ik ben vandaag aangekomen in Italië, met haar aardbevingen en vulkanen. In dit artikel benoem ik een aantal goede adviezen. Opdat ze me mogen helpen als de nood daar is.

Wat te doen bij een aardbeving?

Gekopieerd van het Rode Kruis.

Als je binnen bent

 • Blijf uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren.
 • Bescherm je hoofd met handen en armen.
 • Ga onder een meubelstuk zitten, zoals een tafel. Let goed op dat je niet op een plek bent waar boekenkasten of andere spullen op je kunnen vallen.
 • Als je nergens onder kunt zitten of je je nergens aan kunt vasthouden, ga dan op de grond zitten naast een muur en bedek je hoofd en nek met je armen.
 • Als je in bed ligt, blijf daar dan, krul jezelf op en houd je vast. Bescherm je hoofd met een kussen.
 • Blijf weg van ramen om glasscherven te ontwijken.
 • Blijf binnen tot het schudden stopt en je er zeker van bent dat je veilig naar buiten kunt. Wanneer je bovenin een gebouw bent kun je beter de trap gebruiken in plaats van de lift. De kans is aanwezig dat er naschokken plaatsvinden.
 • Wees je ervan bewust dat brandalarmen en sprinklerinstallaties afgaan tijdens aardbevingen, ook als er geen brand is.

Controleer na afloop de gasleiding. Als je gas ruikt, sluit dan onmiddellijk de hoofdgasaansluiting af. Als er waterschade is, sluit dan de hoofdaansluiting van het water af. Check ook meteen de elektriciteitsvoorziening, sluit bij schade de stroom af met de hoofdschakelaar in de meterkast. Heb je een oud buurvrouwtje? Dan is het wel zo aardig om even bij haar langs te gaan en dezelfde checks uit te voeren.

Als je buiten bent

 • Zoek een plaats op waar je op de grond kunt liggen. Blijf daar tot het schudden stopt. Ga niet liggen naast gebouwen, bomen, straatlantaarns en elektriciteitsmasten.
 • Zit je in een voertuig? Probeer dan te stoppen op een veilige plaats. Vermijd bruggen, viaducten en elektriciteitsmasten. Blijf in je auto tot het schudden stopt en doe je gordel om. Rijd dan voorzichtig door, maar ga niet over bruggen heen want die kunnen beschadigd zijn.
 • Blijf in je voertuig zitten als er een elektriciteitsmast op valt en wacht tot je hulp krijgt.
 • Kijk uit voor gevallen elektriciteitsmasten en gebroken gasleidingen.
 • Blijf uit de buurt van beschadigde gebouwen.

Tags