WordCamp Nijmegen (2018)

Zo, WordCamp Nijmegen zit er weer op voor mij. Het was een conferentiedag zoals ik dat gewend ben van WordPress: leuke mensen, goede sfeer en interessante lezingen. Met een vol hoofd en een voldaan gevoel zit ik weer in de trein terug naar Zwolle. Snel even terugblikken.

Morgen is er nog een dag WordCamp Nijmegen, maar dat past helaas niet in mijn planning.

Het schalen van WordPress websites op klein budget

Brecht Ryckaert beet het conferentie-spits af voor mijn dag. Hij vertelde over de server-beperkingen waar je tegen aan kunt lopen bij shared hosting. En hoe je dit kunt testen en voorkomen.

Bij veel shared hosting accounts mag je maar 25 PHP workers (clients) tegelijkertijd hebben draaien. Alle processen daarboven worden in de wacht gezet. Bezoekers die hier tegen aanlopen krijgen een ladende website te zien, want er moet eerst weer een PHP worker vrijkomen. (Note to self: Vragen hoe het zit bij Siteground, mijn host).

Gelukkig kun je voorkomen dat PHP aan het werk wordt gezet door gebruik te maken van caching. Hierbij wordt een pagina of een request tijdelijk in het geheugen opgeslagen. Bijkomend voordeel is een laadsnelheid: omdat het gerecht is voorgekauwd kan het sneller worden geserveerd aan de bezoeker 😉

Brecht toonde de Apache Benchmark tool om zelf te kunnen testen hoeveel bezoekers je website aan kan en hoe lang het laden duurt. Na een goede vraag van mijn WordPress-meetup-Zwolle-organisator Jan Willem blijkt dat er ook andere tools beschikbaar zijn als je geen apache gebruikt. Moet je wel even zoeken.

Om een groter aantal bezoekers tegelijkertijd te kunnen verwerken raadde Brecht ook database scaling aan. Je richt dan een aparte servers in als mysql-server. Deze stel je beschikbaar via de WordPress HyperDB plugin in combinatie met de database-configuratie in wp-config.php. Dit geeft extra capaciteit.

The Eternal Struggle: Backward Compatibility VS Technical Debt

Als er een talk is van Alain Schlesser ben ik erbij. Hij weet technische onderwerpen op een dusdanig heldere en gestructureerde manier te presenteren dat het voor developers (en vaak ook niet-developers) van elk niveau goed te volgen is. Deze keer ging het over Backwards Compatibility, een principieel ideaal van WordPress, tegenover Technical Debt.

Backwards Compatibility (BC) wil zeggen dat software te gebruiken is nadat er veranderingen in aangebracht zijn. Het zorgt ervoor mensen en bedrijven op de software kunnen bouwen zonder bang te hoeven zijn dat er plotseling functionaliteiten overhoop gegooit gaan worden. Dit is de basis voor vertrouwen in een platform.

Maar! BC zorgt ook voor een groeiend technical debt, een opgebouwde schuld. WordPress blijft zich maar ontwikkelen zonder deze schuld af te lossen. Vroeg of laat zal dit leiden tot het technisch faillissement van het systeem. Tenzij het aangepakt wordt.

(Later meer!)


Tags